FranCro Advocacy Forum for single mothers

FranCro Advocacy Forum za samohrane majke je projekt koji će spojiti Francusku i Hrvatsku s ciljem stvaranja europske mreže zagovaranja prava i interesa samohranih roditelja.

Studijsko putovanje

Zaposlenice Udruge Centar za kulturu dijaloga Ana Karakaš i Nikolina Matić zajedno sa predstavnicom Grada Rijeke, Majom Pudić sudjelovale su na studijskom putovanju u Francuskoj.

Na ovom nezaboravnom putovanju imale smo priliku upoznati se s postojećim standardima i dobrim praksama udruga u Francuskoj, dobiti nove ideje kako unaprijediti svoje usluge i kako pokušati implementirati kvalitetna rješenja. Prije svega susrele smo se sa zanimljivim, kreativnim i inspirativnim ljudima s kojima ćemo svakako nastaviti suradnju u budućnosti. Tijekom boravka upoznale smo se s radom različitih organizacija u Parizu – Confédération Syndicale des Familles, Moi Et Mes Enfants i YACHAD, dok smo u Colmaru posjetile organizaciju – Asfmr Médiation Familiale.

Misao vodilja koja se provlačila cijelo vrijeme jest – zajedno možemo više i bolje, zajedno možemo sve !

Najava konferencije "Izazovi samohranog roditeljstva u Rijeci"

Udruga Centar za kulturu dijaloga organizira konferenciju pod nazivom „Izazovi samohranog roditeljstva u Rijeci“ koja će se održati u petak, 23. 9 . 2022. godine u 10 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16.

____________________________________________
Na konferenciji će biti predstavljeni izazovi s kojima se susreću jednoroditeljske obitelji na lokalnoj ali i nacionalnoj razini, načini na koje se nose s poteškoćama te odgovaraju li trenutne institucionalne strategije njihovim stvarnim potrebama. Biti će predstavljeni primjeri dobre prakse iz Francuske te će se u konačnici donijeti zaključci koji će poslužiti kao dobar temelj za planiranje i kreiranje buduće socijalne politike usmjerene jednoroditeljskim obiteljima.
____________________________________________
Sudionici:
1. Zoran Grozdanov, doc.dr.sc., moderator
2. Martina Puš, korisnica programa Moje mjesto pod suncem
3. Karla Mušković, dr.med., pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb
4. Iva Jović, dipl.soc.radnica, udruga Let
5. Nina Ould Ami, Présidente de l’Association pour les Familles Monoparentales
6. Josette Elombo, la Vice presidente l’Association Syndicale des Familles Monoparentales/Yachad
____________________________________________
Konferencija će biti bodovana od strane Hrvatske psihološke komore, Hrvatske komore socijalnih radnika i Hrvatske komore socijalnih pedagoga.
____________________________________________
Prijave se vrše na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/PcFBJhvMugyKm81VA

Konferencija "Izazovi samohranog roditeljstva u Rijeci"

 

Konferencija „Izazovi samohranog roditeljstva u Rijeci“

Udruga Centar za kulturu dijaloga organizirala je u petak 23. rujna 2022. godine konferenciju pod nazivom „Izazovi samohranog roditeljstva u Rijeci“.

Kroz predavanja i predstavljanja primjera iz prakse, na konferenciji se govorilo o izazovima s kojima se susreću jednoroditeljske i samohrane obitelji na lokalnoj, nacionalnoj razini i Europskoj razini, na koji način se jednoroditeljske obitelji nose s teškoćama te pružaju li nadležne institucije adekvatnu pomoć.

Predstavnica Udruge Centar za kulturu dijaloga, Ana Karakaš istaknula je kako se jednoroditeljske obitelji susreću s nizom problema koji se razlikuju od problema obitelji s dva roditelja.   „Najčešće su to problemi financijske nestabilnosti ako jedan od roditelja nije aktivnost uključen u odgoj, smanjeni prihodi  koji dovode do toga da jedan roditelj često radi dva posla, a posljedično tome javlja se i problem neadekvatnog mogućnosti čuvanja/ javljaju  se poteškoće u osiguravanju adekvatne skrbi za djecu  te usklađivanju radne i obiteljske uloge roditelja“ objasnila je Karakaš i nadodala kako je u sklopu programa „Moje mjesto pod suncem“ kojeg provodi Udruga Centar za kulturu dijaloga trenutno sudjeluje 42 obitelji, od kojih je njih 23 jednoroditeljske.

Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, Karla Mušković napomenula je kako je broj jednoroditeljskih obitelji u porastu i da im je bitno pružiti pomoć u svakodnevnom životu.  „Kroz socijalni program Grada Rijeke jednoroditeljske obitelji prepoznali smo kao zasebnu kategoriju te temeljem toga te obitelji mogu ostvariti pravo na različite oblike pomoći iz našeg socijalnog programa. Prava iz socijalnog programa ostvaruju se shodno cenzusu prihoda, a za jednoroditeljske obitelji taj je cenzus prihoda 20% veći nego redovni cenzus.“, istaknula je Mušković.

O problemima s kojima se susreću jednoroditeljske obitelji na konferenciji je govorila i predsjednica udruge Let iz Zagreba Iva Jovović koja je predstavila i njihov program „Za_jedno“ namijenjen upravo jednoroditeljskim obiteljima te rezultate provedenog istraživanja.  „Ono što možemo detektirati kao lošiji aspekti kvalitete života samohranih roditelja jest niži ekonomski status, nedostatna uključenost drugog roditelja te izrazito slaba podrška obitelji drugog roditelja. Nadalje, osobito im je teško podmirivanje privatnih i poslovnih obveza te su stoga često puta doživjeli situacije kada ta neusklađenost dolazi do izražaja na štetu posla. Niska je i formalna podrška koju dobivaju od institucija i organizacija civilnog društva, a tek je neznatan broj roditelja koji doista i koriste socijalne usluge i pravnu pomoć.“

Svoje  osobno iskustvo života u jednoroditeljskoj obitelji podijelila je i Martina Puš jedna od korisnica programa „Moje mjesto pod suncem“.

Na konferenciji su sudjelovale i predstavnice francuskih organizacija: Nina Ould Ami predsjednica francuske Udruge za jednoroditeljske obitelji i Josette Elombo, dopredsjednica francuske Sindikalne Udruge za jednoroditeljske obitelji koje su podijelile svoja iskustva i  primjere dobre prakse iz Francuske,  a sve  kako  bi se donijeli zaključci koji će poslužiti kao dobar temelj za planiranje i kreiranje buduće socijalne politike  usmjerene jednoroditeljskim  obiteljima.